„Zdrowe odchudzanie” to książka autorstwa dwójki doświadczonych dietetyków, którzy specjalizują się w dietach redukcyjnych. To cenne źródło wiedzy dla wszystkich, którzy chcieliby pozbyć się nadmiernych kilogramów, nie narażając się przy tym na żadne problemy zdrowotne.

Pierwszy rozdział książki poświęcony jest błędom, jakie często popełniają osoby rozpoczynające odchudzanie oraz pułapkom żywnościowym. Autorzy wskazują, co może być przyczyną braku efektów odchudzania albo wystąpienia efektu jojo. Wyjaśniają też, dlaczego należy unikać głodówek, „cudownych” środków odchudzających oraz produktów light. Drugi rozdział zawiera informacje na temat popularnych i mniej popularnych diet. Autorzy opisują między innymi dietę kopenhaską, paloeo, Dukana, Cambridge, plaż południowych oraz dietę zgodną z grupą krwi. Zwracają uwagę na ich skuteczność oraz przeciwwskazania zdrowotne do stosowania poszczególnych diet. Następny rozdział poświęcony jest suplementacji. W tej części książki autorzy wyjaśniają, jakie preparaty mogą ułatwić odchudzanie, a których lepiej unikać, ze względu na szkodliwość lub nieskuteczność. Opisują działanie na przykład termogeników oraz suplementów z błonnikiem. Wspominają także o jagodach goji i acai, które w ostatnich latach zyskały ogromną popularność.

„Zdrowe odchudzanie” to książka, która liczy ponad 400 stron. Chociaż przeczytanie jej zajmuje sporo czasu, to warto zdecydować się na lekturę, aby ułatwić sobie walkę z nadmiernymi kilogramami i nie ryzykować problemów zdrowotnych.