Książka „Jak jeść zdrowo” to cenne źródło wiedzy dla wszystkich, którzy są zainteresowani tematem zdrowego trybu życia, a w szczególności zdrowego odżywiania. To wspólne dzieło dwójki lekarzy dietetyków.

Książka zawiera informacje na temat poszczególnych składników odżywczych oraz zapotrzebowania na nie, w zależności od wieku, płci, stanu zdrowia i trybu życia. Autorzy wskazują, co jest najlepszym źródłem każdego ze składników odżywczych oraz wyjaśniają, co może wpłynąć niekorzystnie na ich przyswajanie. Jeden z rozdziałów poświęcony jest szkodliwym składnikom produktów żywnościowych. Autorzy wyjaśniają, jakie substancje mają działanie rakotwórcze i mutagenne, a jakie mogą przyczynić się do innych problemów zdrowotnych. W książce nie zabrakło także informacji dotyczących suplementów diety. Autorzy wyjaśniają, kiedy warto sięgnąć po preparaty zawierające witaminy, minerały albo zdrowe kwasy tłuszczowe, a kiedy nie ma potrzeby ich stosowania. Jeden z rozdziałów poświęcony został zasadom żywienia przy chorobach takich jak cukrzyca, Hashimoto albo celiakia. Takie schorzenia zmuszają do zmiany nawyków żywieniowych, w celu uniknięcia komplikacji zdrowotnych, a w przypadku Hashimoto także przybierania na wadze. Autorzy książki oparli się na swoim doświadczeniu w pracy z osobami cierpiącymi na te schorzenia.

Książkę „Jak jeść zdrowo” warto polecić w szczególności tym, którzy poszukują sprawdzonych informacji i nie chcą opierać się na artykułach zamieszczonych w kolorowej prasie czy Internecie, które nierzadko nie są pozbawione błędów.